Oncologisch voetzorgverlener (OVV)

Door de behandeling van kanker kunt u last krijgen van voetklachten. Bijvoorbeeld neuropathie, hand/voetsyndroom, dunne en/of droge huid, hyperkeratose, eeltvorming en kloven. Uw nagels kunnen loslaten. Ook kunnen er ontstekingen rond de nagel voorkomen of nagels kunnen erg verdikken. Bestaande klachten kunnen verergeren, bijv. schimmelaandoeningen.

Een oncologisch voetzorgverlener (OVV) herkent de bijwerkingen die u als gevolg van de behandeling kunt ondervinden. De OVV weet wat kanker betekent en welke gevolgen een voetbehandeling heeft voor uw overige behandelingen. De OVV is opgeleid om uw voeten te screenen en de voeten te verzorgen (als de situatie dat toelaat). Het doel is uw voeten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Deze voetzorg wordt alleen gegeven na overleg met het oncologisch behandelteam.

De behandeling door een oncologisch voetzorgverlener kan pas plaatsvinden als het behandelend team hier (liefst schriftelijk) toestemming voor heeft gegeven. U kunt dit met de oncoloog of verpleegkundige bespreken. De NMMV heeft hiervoor eenvoudige verwijsformulieren ontwikkeld.
Zo weten u en de oncologisch voetzorgverlener zeker dat het veilig is om de voetbehandeling te ondergaan.

De eerste afspraak is altijd een intakegesprek. De patiƫnt vult een korte vragenlijst in, onder meer over de klachten, het ziekteverleden, eventuele medicatie en orthopedische hulpmiddelen. Als iemand actief behandeld wordt voor kanker, is het belangrijk dat de verpleegkundige of behandelend arts aangeeft dat er geen contra-indicatie is voor de voetzorg.

Een behandeling oncologische voetzorg kan bestaan uit: het verwijderen van pathologisch eelt, het dunner frezen van verdikte nagels, het reguleren van ingroeiende nagels en het repareren van gespleten nagels. Een ontspannende voet- en onderbeenmassage is ook mogelijk. Er wordt een speciale massagetechniek toegepast zonder enige vorm van druk. Een oncologisch voetzorgverlener weet wanneer deze massage wel en niet toegepast mag worden.
Een oncologisch voetzorgverlener werkt volgens richtlijnen.